Oscarsgalan – politisk korrekt eller seriös trendbrytare?

Mobillarmet ringer kl 02.30. Kaffemaskinen är laddad sedan ett par timmar. Det är bara att tycka på knappen och kaffedoften sprider sig i det mörka köket. Hörlurarna till tv:n i sovrummet är inkopplade för att inte störa min älskade som snusar så gott, omedveten om denna natts betydelse. Det är Oscarsgala och framför mig ligger ca fyra timmars glitter, glamour och spänning.
Jag har gjort samma sak i tio år. Att se galan live från Hollywood, är som att sitta med i The Kodak Theatre, fast längst upp, längst bak. Men man är där och hoppas att en gnutta glamour och inspiration ska smitta av sig, så att man nästa dag orkar kämpa vidare framför datorn med sina manus. Bara tanken att få stå där och säga ”I wanna thank…” och vinna en Oscar för bästa manus är svindlande. Eller för Bästa regi. För i år bröts en åttioettårig trend.
I natt tog regissören Kathryn Bigelow hem en av de mest åtråvärda guldgubbarna i Kodak Theatre i Hollywood. Hon norpade Bästa Registatyetten mitt under näsan på sin exmake James Cameron (Avatar) och den sidenfrasande och smokingklädda filmeliten visste inte till sig av glädje och uppskattning. James såg faktiskt ganska road ut och jag tror han unnade X:et denna framgång, med tanke på att hans film Avatar, är den mest inkomstbringande filmen någonsin i filmens historia.
Detta ses som nästan lika stort som Neil Armstrongs första steg på månen. Fantastiskt, men ändå infinner sig en bittersöt eftersmak. För det första: Att det ska ta åttioett år för Hollywood att erkänna en regissör av kvinnligt kön och för det andra låg gårdagens Oscars-utdelning obehagligt nära Internationella kvinnodagen…
Jag skingrar mina oroskänslor över eventuell inkvotering och politisk korrekthet med att Bigelows film ”The Hurt Locker” vann hela sex Oscars. Däribland för bästa film och bästa originalmanus (Marc Boal). DET är rena Coppola-klassen det!
Extra roligt var det, att filmen hade relativt låg budget, att ingen trodde på filmen (har vi hört det förut) och att den inte gått igenom Hollywoodsystemets fokusgruppstester för att försäkra sig om en garanterad publik. ”The Hurt Locker” är en film, gjord av ett team som var tvungna att berätta en historia. Och det är ingen chick flick eller traditionellt relationsdrama, utan en film om en militär grupp som detonerar bomber mitt under brinnande Irakkrig.
Detta båda gott för framtiden och vi får hoppas att Hollywood INTE varit politiskt korrekta, utan att de sprängt könsbarriären, och i framtiden ser en regissör för sin förmåga att visualisera och berätta en historia på film och inte vad regissören har mellan benen.
Dax att sova. God natt!

The Hurt Locker Trailer

Oscarsgalans bästisar:
Bästa film: The Hurt Locker
Bästa regi: Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)
Bästa manliga huvudroll: Jeff Bridges (Crazy Heart)
Bästa kvinnliga huvudroll: Sandra Bullock (The Blind Side)
Bästa Originalmanus: Marc Boal (The Hurt Locker)
Se fler vinnare på http://www.oscar.go.com

Personlig favorit:

Bästa presentatör: Ben Stiller som Avatarfigur med Avatarspråk, svans och allt.

Annonser

2 svar till “Oscarsgalan – politisk korrekt eller seriös trendbrytare?

  1. Bra skrivit och jag haller med i dina asikter. Gratulerar! Sverige ar langt fore nar det ar fraga om kons fragor an i USA. Hoppas att detta ar en inspitation for mera rattvisa, jamlighet och accepterande av professionella kvinnor i Amerikansa samhallet.

    • Tack så mycket! Faktum är att vi hade vår första ”kvinnliga” regissör som vann en Guldbagge i Januari i år. Så trots att vi är ”världens” mest jämställda land, har vi inte kommit så långt som vi ibland tror.
      Hälsar Pernilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s