Journalism

Pernilla is educated at Skurups Folkhögskola and Poppius School of Journalism during the years 1990-1992. Since then Pernilla works as a freelance reporter, writing articles for different kinds of magazines and newspapers. During the years 1997-2001 Pernilla was employed as an editor at Hennes (Egomont Publishing).

During the years she has been frequently published in magazines and newpapers such as:

Kvällsposten, Skånska Dagbladet, Expressen, Hennes, Slitz, Laura, ToppHälsa, Kattis, Hemets veckotidning m fl.

Special competence: health, beauty, travel, music, movies, portraits, psychology, relations.

A few articles:

http://filmnyheterna.se/en/Arkiverade-nyheter/Nyheter/2008/Peter-Greenaway-dodforklarar-filmen/

2. Cilentokusten, Italien: (Kattis & Co)

Romantik på italienska

Av

Pernilla J Elmquist

Tio mil söder om Neapel ligger lite av ett bortglömt naturreservat med grönklädda kullar, frodiga vinodlingar och en tio mil lång kust – Cilentokusten. Det besynnerligt blå vattnet, de öde stränderna och den disiga solnedgången bäddar in kusten i ett romantiskt skimmer, och det känns som om vi nått världens ände.

Cilento är Italiens näst största naturreservat och finns med på UNESCO:s världsnaturarvslista. Mitt på den magnifika kustremsan fann vi den lilla fiskebynAcciaroli, där kyrkan tycks flyta på havet och där det ryktas att Ernest Hemingwayfann inspiration till karaktären Santiago i Den gamle och havet. Den lugna hamnen vaktas av en gigantisk Jungfru Maria-staty. Ruffiga fiskebåtar guppar sida vid sida med stora lyxjakter. Och en kvällspromenad genom byn, förbi den finkorniga sandstranden i sällskap med »la bella luna«, tar inte många minuter. 

Längs hela Cilentokusten ligger medeltida byar, som Acciaroli, där tiden tycks ha stannat och dit massturismen ännu inte hittat. Liksom på Amalfikusten, den vackra grannen, finns här snirkliga bergsvägar och byar som klättrar uppför de gröna kullarna. Men i Acciaroli råder ett turistfritt lugn. 

Vi bor cirka en kilometer uppför kullen bakom byn, på Villa Oasi. Bröderna Alfonsooch Catello de Stefano har byggt om sin barndoms sommarhus till en exklusiv lägenhetsvilla, med egen restaurang och pool med utsikt över Medelhavet. Ett privat paradis omgivet av exotiska växter, där vi på kvällarna äter Sergios hemlagade mat och dricker mustiga viner från trakten under en stjärnklar himmel. Lady och Lufsen kunde inte ha haft det bättre!

Varför tar ni inte ansvar för relationen, killar? (Laura Magasin)

 

Av

Pernilla J Elmquist

Du minns det som igår. Första dejten, hans kärleksfulla sms och hans komplimanger. Han var DEN RÄTTE och du gav dig hän i en relation som skulle vara rosenröd tills döden skiljer er åt….Men med några år på nacken har plötsligt Prins Charming förvandlats till en soffpotatis, som spenderar timmar framför datorn, prioriterar en öl med polarna och slänger skitiga sockor på golvet. En falnad prins som varken lägger märke till din nya klänning eller din nya frissa och som inte sagt ”Jag älskar dig!” på flera år, trots dina försök att få hans uppmärksamhet med allt från ömma viskningar till förtvivlade rop. Det är dödläge på relationsfronten och när du slutligen, efter böner, pedagogiska samtalsförsök, tjat och gnäll, slänger skilsmässopappren på bordet, vaknar han plötsligt upp ur sin bekvämlighetskoma och undrar yrvaket varför du inte sagt nåt.

– Grundproblemet är att vi ser olika på relationer, säger Peter Eriksson, satiriker och författare till boken ”Handbok för Pojkvänner” (Forum), en relationsguide i ”kvinnoland”, som riktar sig till pojkvänner, män och sambos som vill förbättra och behålla sin relation.

– När relationen väl är i gång, trycker killen på startknappen och sen är det en automatisk process och vi behöver inte bry oss längre. ”Nu är det igång! Färdigt! Vi meddelar varandra om någonting ändrar sig under resans gång!”. Medan för tjejer är det nästan som ett jobb. En pågående process.

Relationen förväntas alltså sköta sig själv, bara man trycker på ”start”. Som en diskmaskin ungefär. Köp hem, installera, koppla in, fyll med porslin, igen med luckan….Start! Så långt hänger han med, men sen….Vem lägger i powerbollen, grovsaltet och glansmedlet för att få de ultimata, glänsande glasen utan solkiga fläckar? 

– Det är tyvärr så att uppvaktningen kommer i början, erkänner Peter. Man vill plocka hem förhållandet, och då anstränger man sig. Då uppvaktar man tjejen med komplimanger, kärleksförklaringar och presenter. Man engagerar sig väldigt starkt, men sen kommer det farliga. När väl relationen är i land, då börjar man ta den för givet. Vad man inte förstår är att om man inte är engagerad i sin relation, är det samma sak som att inte gå till jobbet, dyka upp på fotbollsträningen eller i en replokal med bandet. Kommer man inte, får man förr eller senare sparken! Sen kan det ha att göra med att relationen är en ”tjejgrej” och då blir det lite ”fjolligt” att engagera sig. Vi kan engagera oss i en bil och hör med en gång om det låter konstigt, men vi har ingen aning om när det är nåt fel med relationen.

Peter fick idén till boken efter en beställning på en pjäs om jämställdhet.

–  Jag tänkte först ”vad kan jag bidra med som man – jämställdhet är ju en kvinnofråga”, men ju mer jag lärde mig desto mer insåg jag att den här frågan inte bara berör män – utan snarare beror på män. Sen började funderingarna snurra kring vad manlighet är och varför vi män beter oss som vi gör.

Det blev en hel del seminarier om jämställdhet, snack med kill-och tjejkompisar och relationsterapeuter, och under sin period som krönikör på Hennes, slängde han ut en fråga till tidningens kvinnliga läsare om vad de önskade sig i ett förhållande. Han bombarderades med kvinnliga önskemail.

– Det blev nästan ett beställningsjobb från tjejernas sida: ”NÅN BORDE SKRIVA EN BOK OM HUR KILLAR BORDE SKÖTA SITT FÖRHÅLLANDE!”. Jag kollade runt lite på böcker i ämnet, och det finns några böcker som tjejer har skrivit, men det finns några problem med dem. För det första förstår de inte hur killar funkar, sen blir det väldig många arga attacker och det sättet att kommunicera funkar inte med killar.

Har vi hört det förut…. KOMMUNIKATION. Den ultimata lösningen. Men hur kommunicerar man med någon som kommer från mars, när du själv härstammar från Venus? Och när din vilja att kommunicera övergår till en lavin av gnäll och tjat, som du egentligen vill slippa och som han skyr som pesten?

– Jag vill gärna undvika det här mars-och-venustänket, säger Peter, men man kan inte komma undan med att vi kommunicerar olika. Vi har olika bakgrund, fostras på olika sätt, lever olika liv med olika förutsättningar och då får man också en annorlunda kommunikation. Men gnäll funkar inte. De flesta män känner sig attackerade av gnäll och ofta säger tjejen vad det är för fel på killen, istället för vad hon behöver. Om han hör att det är fel på honom, då stänger han öronen, tänker Hot! Attack! Det här vill inte jag vara med om! Uttrycker man sina behov däremot,  är det lättare att bli förstådd.

Men vad kom först? Gnället eller de skitiga sockorna på golvet…..

– Det är klart att det måste finnas nåt att gnälla på för att man ska gnälla. Jag tror inte tjejer gnäller bara för att låta munnen gå, utan att det finns en orsak. Det börjar ju inte med gnäll utan i regel med en ganska vänlig ton, men det går förmodligen inte fram och har det hänt hundra gånger blir det : MEN VAD FAN! PLOCKA UPP DINA JÄVLA SKITIGA SOCKOR !”. Då tänker killen att ”nej det här vill jag inte lyssna på” och då är man plötsligt i låsta situationer.

Just det…hur vi än gör går det inte fram och den bristande kommunikationen förvandlar oss från förälskad prinsessa till elak satmara, när det enda vi vill är att han ska engagera sig lika mycket i förhållandet och att vi ska leva jämlikt.

– Jag tror att män ser förhållandet mer som ett tillstånd än en aktivitet och vi umgås på olika sätt. Man kan sätta sig hemma i tv-soffan, någon meter ifrån och ändå känna att man umgås. Det behövs inte kommuniceras eller hållas handen hela tiden. Samtidigt är behoven i en relation lika för en kille. Man vill känna sig älskad, omtyckt och behövd och man vill ha raka och tydliga budskap.

                      Men trots att vi kommunicerar vårt budskap så tydligt vi kan, drar vi oftast det kortaste strået och får dra det tyngsta lasset. Statistiken visar att hälften av alla äktenskap går åt skogen och att i fyra fall av fem är det kvinnan som kastar in handduken.

– Jag tror att många problem beror på att vi fortfarande hamnar i gamla könsroller när vi blir ett par, säger Peter. Ungkarlar sköter i regel sina hem, men när man flyttar ihop, då trillar man tillbaks i de gamla rollerna igen. Mannen ser att det löser sig och prioriterar annat. Det blir mycket bekvämlighet, men livet handlar om val och konsekvenser. Om man inte ser till de här problemen, utan bara till sin egen självgodhet, då får man ta konsekvenserna. Engagerar du dig inte i din relation, då ryker du.

Kvinnorna måste låta mannen göra saker på sitt sätt och männens engagemang i relationen är ett måste, enligt Peter, för att dagens moderna relation ska kunna fungera och det är hög tid för mansrollen att ta ett kliv framåt. Tittar vi tillbaka, har kvinnorollen utvecklats enormt under de senaste decennierna, medan mansrollen står kvar med ena benet i femtiotalet, och det är här kruxet ligger, menar Peter.

– Det är inte längesedan kvinnor var hemmafruar och skötte hemmet och barnen, men på sextio och sjuttiotalet, ändrades det här. Tjejerna har haft en frigörelse som heter duga de senaste trettio, fyrtio åren och verkligen format om sin roll, medan killarna är mer: Va?! Händer det saker? Män ser heller inte vinsterna med en förändring. ”Jag har välbetalt jobb, chefsposition och slipper dra lasset därhemma…vad har jag att vinna på att ändra på mig?” Och det är det här jag vill peka på med boken; Vi måste vakna upp om vi vill ha ett lyckligt förhållande och börja lyssna på våra tjejer! Jag tror också att ett problem är att vi har svårt att förstå det här med kvinnors behov av bekräftelse, eftersom vi män får bekräftelse så ofta. Det kommer automatiskt för vår del och då förstår vi inte riktigt heller behovet av det. Vi har så pass bra självkänsla, att om min fru har sagt ”Jag älskar dig!” för tio år sedan, har det samma värde idag, medan om en kille säger det till en tjej, har det samma hållbarhet som keso. Efter en vecka är det dåligt och det behövs nya grejer igen.

”Handbok för Pojkvänner” är ett inlägg i debatten om hur vi ska få våra relationer att fungera,  och Peter hoppas att män kommer kunna ta till sig boken och inse att det inte längre går att trycka på autopiloten och låta relationen puttra på, om man vill leva lyckliga i alla sina dar. Lever han då som han lär? Har han nått relationsnirvana och blivit den perfekte äkta mannen?

– Det är en fråga du borde ställa till min fru, säger han och skrattar, men hon är väldigt nöjd. Hon säger att jag fortfarande kunde bli bättre på komplimanger och kanske komma med en blomma då och då….Jag jobbar på det!
Peters tips till killar.

1. Ta aldrig en relation för given! Du får kicken från jobbet om du inte är närvarande. Samma sak gäller förhållandet.
2. Kärleksförklaringar har samma hållbarhetstid som keso. Säg och visa det ofta!
3. Dela bördan. I världens mest jämställda land gör killarna i snitt bara en tredjedel av allt hushållsarbete. En lat kollega är aldrig kul att samarbeta med.
4. Låt inte egot och stoltheten höja försvarssköldarna när hon gnäller. Försök förstå vad hon vill och behöver.
5. LYSSNA på din partner. Det är det enda sättet att få veta vad just hon vill, behöver och drömmer om.

Peters tips till tjejer:
1. Berätta vad det är du vill och behöver, istället för att klaga på att han gör fel. Killar stänger öronen så fort något låter som gnäll.
2. Var tydlig. Om en kille ska kunna tillgodose dina behov måste han först veta vilka de är.
3. Umgås på sätt ni båda gillar. Att bli medsläpad på något man får tråkutslag av ökar inte motivationen för fler gemensamma aktiviteter.
4. Inget baksätesdiskande. När en kille gör en insats där hemma vill han inte ha någon bakom axeln som kommenterar hur hon skulle ha gjort.
5. Inse att vi har olika prioriteringar. Ingen kille blir besviken över att hans tjej struntar i om ljudkortet har de senaste drivrutinerna. Så varför ska en kille utmålas som svikare om han inte bryr sig i om semesterfotona sätts in i albumet? Olika fokus gör att man kompletterar varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s