Press

//

En ny vår för Ystads bortglömda världsstjärna

Av Ulf Clarén
Publicerad 13 december 2008 23.30 | Uppdaterad 13 december 2008 23.30Gilla

Anna Q Nilsson från Hasslarp var en av de stora stumfilmsstjärnorna i Hollywood. Men hemma i Sverige har hon varit nästan okänd. Nu ska två systrar i Malmö berätta hennes historia och visa hennes filmer.

// // 0) {
$(”.ad_article”).css(‘display’, ‘inline’);
}
// ]]>

År 1905 emigrerade den sjuttonåriga flickan Anna Q Nilsson från Hasslarp utanför Ystad till Amerika. Där skulle hon komma att bli en av de stora stumfilmsstjärnorna. Under sin karriär gjorde hon över tvåhundra filmer, hon blev utsedd till Amerikas vackraste kvinna och hon prydde alla tidningsomslag.
Fast i Sverige är Anna Q Nilsson nästan okänd. Men nu ska det bli ändring på det. Och alltihop för att två systrar har fått stumfilmstjärnan på hjärnan.

– Det känns som om Anna Q själv knackade på och tyckte att vi skulle berätta hennes historia.
Det säger Pernilla Johansson. Hon och hennes syster Petra Elmquist började intressera sig för Anna Q Nilsson för flera år sedan, av en ren tillfällighet och var och en på sitt håll.

– Jag satt och gick igenom mina filmlexikon när hennes namn dök upp. Och samtidigt satt Pernilla hemma hos sig och tittade på ”Sunset Boulevard” där hon är med. Vi förstod att hon kom från Ystad och blev nyfikna.
Sedan dess har de två systrarna levt med Anna Q Nilsson.

– Vi blev så inspirerade av den här kvinnan som i så unga år tog steget att åka till Amerika själv för att arbeta som barnflicka, och som sedan struntade i att åka hem och köpte kläder för biljettpengarna istället. Hon var en riktig entreprenör, hon hade mod och hennes motto var ”man kan om man vill”. Vi kan känna igen oss själva i det.
Den 30 mars 2005, på Anna Q Nilssons födelsedag, började de samla på fakta om stjärnan som ingen tycktes känna till och hösten 2006 åkte de till USA.

– Hon medverkade i mängder av filmer men är nästan helt okänd här hemma. Men när vi började söka information i USA hittade vi massor. Vi fick se den restaurerade filmen ”Sorrel and Son” där hon bland annat spelade mot Nils Asther från Malmö, vi fick se ”Adams Rib” där hon regisserades av Cecil B deMille, vi hittade många av hennes filmer på Oscarsakademien, berättar Pernilla Johansson.
Några av filmerna har de tagit med sig till Sverige och i början av april nästa år arrangerar de ett evenemang kring den bortglömda stumfilmsstjärnan på biograf Spegeln i Malmö. Där kommer flera av Anna Q Nilssons filmer att visas, några av dem för första gången i Sverige, med ackompanjemang av stumfilmkompositören Matti Bye. Bland annat kan publiken få se ”Regeneration” från 1915, den nyrestaurerade ”Sorrel and Son” från 1927, ”The Toll Gate” från 1920 och Billy Wilders ”Sunset Boulevard” från 1950 där Anna Q Nilsson spelar sig själv.
Det ingår dessutom en mindre utställning med affischer, tidningar och foton och Linda Ekelund från Cineteket i Ystad kommer att hålla ett föredrag om stjärnan baserat på de båda systrarnas researcharbete.
Och Anna Q Nilsson lär inte lämna Pernilla Johansson och Petra Elmquist ifred på många år. De har filmat hela sitt researcharbete vilket så småningom ska resultera i en dokumentärfilm. De har också, i sitt gemensamma produktionsbolag Tinroof, skrivit ett manus till en spelfilm om Anna Q Nilsson i långfilmsformat som nu finns hos en svensk regissör. Och som om det inte skulle räcka ingår också en bok i framtidsplanerna.

– Hennes livshistoria är så intressant och fantastisk. Alla blir fascinerade när vi berättar om hennes liv och öde. Här finns verkligen en historia att berätta.

Pionjär i Hollywood

Anna Q Nilsson föddes i Ystad 30 mars 1888. Hon växte upp i Hasslarp och gick i skolan i Kattarp.

1905, sjutton år gammal, emigrerade hon till Amerika för att arbeta som barnflicka. Där skulle hon bli en av pionjärerna inom den nyfödda filmindustrin i Hollywood och Sveriges första filmstjärna.

Hon medverkade i över tvåhundra filmer och har fått en egen stjärna på Hollywood Walk of Fame.

1928 skadades hon svårt i en ridolycka och var borta från filmen under flera år. Efter det fick hon endast mindre roller i ljudfilmen som slagit igenom under hennes bortvaro.

Anna Q Nilsson dog 1974 i en sjukhussäng i Kalifornien.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s